Terug naar het overzicht

IDC: "ICT-bestedingen groeien dit jaar licht'

Geplaatst op: 05-03-2013 door Joost Biederman

Marktonderzoeksbureau IDC heeft berekend dat de wereldwijde bestedingen aan telecom en IT vorig jaar zijn uitgekomen boven de 2 biljoen dollar, een groei van 5,9 procent in vergelijking met 2011.

De sectoren waar het minder gaat zijn die van de pc’s, diensten, monitoren en 'feature phones', die een procent of twee moesten prijsgeven. Daar staat een groei in de bestedingen voor smartphones en tablets tegenover. Met een omzet van bijn 300 miljard dollar overtrof de verkoop van smartphones voor het eerst in de geschiedenis die van pc’s, aldus IDC.

"Er is sprake van kannibalisatie", stelt Stephen Minton, vice president bij IDC."Smartphones doen het steeds beter ten opzichte van feature phones, en de adoptie van tabletcomputers heeft een duidelijke invloed op de bestedingen in pc’s terwijl de Cloud de traditionele markten voor software, services en infrastructuur beïnvloedt. De bestedingen in IT kennen nog wel een organische groei, maar het tempo is duidelijk lager dan voor de financiële crisis. Bedrijven omarmen oplossingen als virtualisatie, automatisering en SaaS als middelen om de stijging van hun jaarlijkse IT-budgetten te dempen, zeker zolang de economische situatie nog een onzekere factor blijft."

Voor Europa verwacht IDC een groei in ICT-bestedingen van zo'n 2 procent, of 1 procent als de verkoop van mobiele apparatuur niet wordt meegerekend. In de Verenigde Staten ligt de groeiverwachting met 5,5 procent beduidend hoger.

Minton zei verder te verwachten dat 2013 opnieuw een moeilijk jaar wordt voor de volwassen markten. "De zwakke Europese economie, waar de overheden blijven bezuinigen met een directe invloed op de IT-bestedingen, heeft ook zijn impact op de economische ontwikkelingen in het van export afhankelijke Japan. In de VS zou het beter moeten gaan, als de politici er tenminste in slagen om met last-minute afspraken een economische crisis te voorkomen, en als de PC-markt daar na twee jaar daling op rij zich weet te stabiliseren." IDC verwacht met name groei in landen als Brazilië, Rusland, India en China.

 


  • Plaats een reactie
dimension-data accenture colt employu ibm kpmg cgi pwc samsung speakup tsystems upc vodafone cisco voiceworks orangebusinessservices bt

Custom Magazines


Channel BV, uitgever van onder andere het management tijdschrift ICT Update helpt marktpartijen om op effectieve wijze directies te bereiken met relevante bedrijfsinformatie. Channel BV biedt hiervoor een brede reeks diensten en productvormen. Variërende van traditionele relatiemagazines tot e-zines, websites, evenementen en e-mail nieuwsbrieven.

Meer informatie over een eigen magazine?