Terug naar het overzicht

Telefonica rapporteert winstval in vierde kwartaal

Geplaatst op: 01-03-2013 door Joost Biederman

De Spaanse operator heeft het vierde kwartaal van zijn boekjaar 2012 af moeten sluiten met een winstdaling van 82 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Voor het grootste gedeelte is dit toe te schrijven aan monetaire ontwikkelingen in Venezuela, een van zijn afzetmarkten.

Waar Telefonica in de laatste drie maanden van 2011 nog een nettowinst wist te melden van 2,67 miljard euro, is het bedrijf nu op een ‘schamele’ 618,8 miljoen euro uitgekomen. Grootste boosdoener was de recente devaluatie van de Venezolaanse munteenheid (de bolivar) ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit heeft Telefonica alleen al 417 miljoen euro gekost.

Over het gehele boekjaar 2012 heeft de Spaanse operator zijn omzet licht zien dalen: van ruim 62,83 miljard euro (2011) naar 62,35 miljard nu. De nettowinst is echter dramatisch gedaald met 27,3 procent en kwam uit op 3,92 miljard euro (2011: 5,4 miljard). Telefonica tevens druk bezig geweest met de vermindering van zijn schuldenlast, die met een totaal van 51,3 miljard euro tot de hoogste in de sector behoort. Naar verwachting, zal de operator de schuldenberg in 2013 verder willen afbouwen. Afgelopen jaar wist Telefonica het al met een kleine 5 miljard te verminderen.

Volgens de bedrijfsleiding zijn de vooruitzichten voor 2013 ‘over het algemeen gematigd positief’. Met name de activiteiten in Latijns Amerika moeten die verwachting waarmaken. De Europese markten trekken in een langzamer tempo aan, aldus Telefonica.


  • Plaats een reactie
dimension-data accenture colt employu ibm kpmg cgi pwc samsung speakup tsystems upc vodafone cisco voiceworks orangebusinessservices bt

Custom Magazines


Channel BV, uitgever van onder andere het management tijdschrift ICT Update helpt marktpartijen om op effectieve wijze directies te bereiken met relevante bedrijfsinformatie. Channel BV biedt hiervoor een brede reeks diensten en productvormen. Variërende van traditionele relatiemagazines tot e-zines, websites, evenementen en e-mail nieuwsbrieven.

Meer informatie over een eigen magazine?