Terug naar het overzicht

Europese Commissie pompt 50 miljoen euro in ontwikkeling 5G

Geplaatst op: 27-02-2013 door Marco Mekenkamp

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft bekend gemaakt dat ze 50 miljoen euro beschikbaar wil stellen voor de ontwikkeling van mobiele 5G-technologie. Daarmee wil ze ervoor zorgen dat Europa rond 2020 opnieuw een wereldspeler op het gebied van mobiele technologie zal zijn.

In haar toespraak voor een gehoor van ministers en topmensen uit het bedrijfsleven tijdens het Mobile World Congress heeft Kroes een nieuw ‘wireless action plan’ voorgesteld. Concreet gaat het dit jaar om een budget van 50 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling van mobiele internettechnologie van de vijfde generatie, oftewel 5G. “Ik wil dat de Europese industrie een pionier wordt in 5G, gebaseerd op Europees onderzoek en met banen die hierdoor gecreëerd worden in Europa. "We'll put our money where our mouth is”, zo zei Kroes.

Volgens Kroes is het duidelijk dat vrijwel elke sector in de economie evolueert naar ‘digitaal’. Iedere Europese burger en ieder bedrijf moet daarom volgens haar kunnen rekenen op snel, betrouwbaar en makkelijk te gebruiken mobiel internet.
Het geld gaat naar een aantal nieuwe onderzoeksprojecten rond 5G. METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO en PHYLAWS zijn enkele voorbeelden van zulke projecten die de architectuur en mogelijke toepassingen van 5G-netwerken moeten onderzoeken.

Ook grote Europese spelers staan vooraan om mee te doen met het plan, waaronder Alcatel-Lucent, BT, Deutsche Telekom, Ericsson, France Telecom/Orange, Nokia Siemens Networks, Telecom Italia, Telefonica, Portugal Telecom en Thales Communications.

In haar speech wees Kroes op de groeiende vraag van gebruikers naar mobiel internet. “Naarmate we naar 4G evolueren stijgt het verbruik van mobiele data. Dan is daar nog de cloud en het ‘internet of things’, waarbij er meer mobiele devices dan mensen zullen zijn. Maar we hebben ook een economische taak te vervullen”, zei Kroes. “Europa stond ooit aan kop. Wij hebben de gsm-standaard uitgevonden. Wij domineerden de toestellenmarkt. Maar nu raken we achterop, worden ingehaald door oost en west. We moeten dringend een inhaalbeweging maken en opnieuw een sterke ‘wireless industry’ uitbouwen als fundament voor een goede economie”, aldus Kroes in Barcelona.


  • Plaats een reactie
dimension-data accenture colt employu ibm kpmg cgi pwc samsung speakup tsystems upc vodafone cisco voiceworks orangebusinessservices bt

Custom Magazines


Channel BV, uitgever van onder andere het management tijdschrift ICT Update helpt marktpartijen om op effectieve wijze directies te bereiken met relevante bedrijfsinformatie. Channel BV biedt hiervoor een brede reeks diensten en productvormen. Variërende van traditionele relatiemagazines tot e-zines, websites, evenementen en e-mail nieuwsbrieven.

Meer informatie over een eigen magazine?