Terug naar het overzicht

McAfee: "Smartphones onvoldoende beveiligd"

Geplaatst op: 25-02-2013 door Joost Biederman

De start van het Mobile World Congress in Barcelona grijpt beveiliger McAfee aan om te berichten over de slechte beveiliging van mobiele telefoons door consumenten. Zo heeft maar liefst een derde van de gebruikers van een mobiele telefoon of tablet zijn toestel niet beveiligd met een pincode of wachtwoord. Dit is een van de resultaten van onderzoek onder 3.000 gebruikers over de hele wereld, die vandaag door McAfee tijdens Mobile World Congress 2013 in Barcelona bekend zijn gemaakt.

De meeste consumenten zijn zich niet bewust van de risico’s voor hun privacy, nu smartphones en tablets steeds interessanter worden voor cybercriminelen. Consumenten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijven vaak de allereerste pincode die ze ooit hebben gekregen, ook gebruiken voor nieuwe apparaten. In Frankrijk en de VS daarentegen, wordt vaak een ‘geluksgetal’ gebruikt.

McAfee stelt dat het zorgelijk is dat meer dan een op de tien deelnemers aan het onderzoek laat weten dezelfde pincode te gebruiken voor meerdere toestellen en accounts. Het gebruik van een wachtwoord of pincode alleen is echter geen garantie dat informatie veilig blijft, aangezien ruim de helft (55 procent) van de respondenten aangeeft dat ze deze gegevens met anderen hebben gedeeld. Opvallend is dat dit voor pincodes op tablets vaker het geval is (61 procent) dan voor mobiele telefoons (49 procent). Daaruit leidt McAfee af dat consumenten de informatie op hun mobiel belangrijker vinden dat de data op hun tablet.

Het onderzoek laat zien dat de meeste consumenten zich weinig zorgen maken over de beveiliging van gegevens op hun mobiele toestellen. Zo heeft slechts een op de vijf respondenten een back-up van die gegevens gemaakt. Daarbij bewaart 15 procent wachtwoorden op zijn mobiele toestel, in de meeste gevallen in een notitie-app. Dat betekent dat, als het toestel in verkeerde handen valt, allerlei persoonlijke informatie zoals bankgegevens en logingegevens vrij toegankelijk zijn.

Ook zijn ouders vrij laks als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten door kinderen. Bijna de helft geeft aan dat hun kinderen gebruik mogen maken van hun mobiele telefoon of tablet, waarbij een op de zes toegeeft dat hun kind de pincode of het wachtwoord weet. Tien procent heeft zelfs het wachtwoord van hun iTunes-account of een ander account om apps mee te kopen aan hun kinderen gegeven.

“Hieruit blijkt weer eens overduidelijk dat consumenten vergeten hoe waardevol de informatie is die op hun mobiele telefoon of tablet staat”, zegt Raj Samani, EMEA CTO van McAfee. “Dit soort apparaten bevat belangrijke persoonlijke informatie zoals bankgegevens en contactinformatie. Daarom is het belangrijk dat mensen daarmee op dezelfde manier omspringen als met hun portefeuille of computer. Geen pincode of wachtwoord gebruiken is hetzelfde als de huisdeur open laten staan. Ik denk dat er dan een goede kans is dat je pc is verdwenen als je terugkomt. Uit ons recente McAfee Consumer Trends rapport blijkt dat mobiele apparatuur steeds interessanter wordt voor cybercriminelen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om digitale identiteitsgegevens te stelen en daarmee te frauderen.”


  • Plaats een reactie
dimension-data accenture colt employu ibm kpmg cgi pwc samsung speakup tsystems upc vodafone cisco voiceworks orangebusinessservices bt

Custom Magazines


Channel BV, uitgever van onder andere het management tijdschrift ICT Update helpt marktpartijen om op effectieve wijze directies te bereiken met relevante bedrijfsinformatie. Channel BV biedt hiervoor een brede reeks diensten en productvormen. Variërende van traditionele relatiemagazines tot e-zines, websites, evenementen en e-mail nieuwsbrieven.

Meer informatie over een eigen magazine?