Terug naar het overzicht

Universitaire iBlokkade voor Apple

Geplaatst op: 21-04-2010 door Paul Teixeira

Een kleine tegenslag voor fabrikant Apple. Zijn jongste geesteskindje wordt in de ban gedaan door drie vooraanstaande Amerikaanse universiteiten. Zoals ze in de Verenigde Staten zeggen: ‘Bummer’.

De eerste tabletcomputers van Steve Jobs hebben alleen maar WiFi-communicatie ingebouwd. En dat zorgt voor gedoe bij de het trio universiteiten. Overigens zijn dat niet de minste: Cornell, George Washington en Princeton. Het is zo’n beetje de ‘fine fleur’ van het Amerikaanse educatieve stelsel.

Dat de studenten aan die onderwijsinstellingen helemaal bij de tijd zijn, wordt maar weer eens bewezen door het feit dat er kennelijk in het Amerikaanse studentencorps en masse is geïnvesteerd in de aanschaf van de eerste golf iPads. Zozeer zelfs dat de ict-bazen van de universiteiten een stevige overbelasting van hun draadloze netwerkinfrastructuur vrezen. Reden genoeg om Apple iPad’s maar te weren op het universitaire netwerk. Eén universiteit gaat zelfs een stapje verder. Niet alleen de tabletcomputer mag voortaan ‘stand alone’ door het leven gaan op de campus; ook de Apple iPhone en iPod zijn verstoken van externe connectiviteit op de universitaire gronden.

Een storm in een glas water, denkt u wellicht? Op zich maken drie universiteiten nog geen zomer, om een oud Nederlands spreekwoord maar eens te misbruiken. Maar het is wel een signaal dat Apple als kiespijn kan missen. Daar waar de iPhone niet al te lang geleden als een heus onderwijsinstrument werd omarmd, dreigt de kreupele versie van de iPad (want nog geen 3G-connectiviteit ingebouwd) de boel aardig te verstoren op een negatieve manier.

De onderwijsmarkt is voor Apple namelijk een belangrijke sector. Niet alleen voor zijn mobiele apparaten, overigens. Als het neusje van de zalm van de Amerikaanse universiteiten de iPad (en andere draagbare producten van Apple) een ‘iBlokkade’ toebedelen, dan zou het voor de fabrikant aanmerkelijk moeilijker kunnen worden om de educatieve markt met verve te veroveren.

Een, misschien kleine, troost rest er voorlopig voor Apple. In Europa circuleren nu nog alleen maar illegaal geïmporteerde exemplaren van de iPad. Voor teveel geld zelf gehaald in de Verenigde Staten of via vrienden/kennissen/familie uit Amerika naar Nederland gehaald. De kans dat daar veel studenten tussen zitten, is redelijk klein. Totdat de iPad-modellen met 3G-connectiviteit eindelijk op de markt worden gebracht, is er in ons kleine kikkerlandje geen universiteit die zal gaan kraaien om filevorming op zijn draadloze netwerk door het overmatige gebruik van iPads. En dat daarna wellicht de Nederlandse mobiele operators hoofdpijn krijgen van de congestie in hun netwerken veroorzaakt door 3G-iPads? Tja. Da’s weer hun probleem en niet zozeer de nachtmerrie van de gemiddelde ict-baas van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs.

 

  • Plaats een reactie
dimension-data accenture colt employu ibm kpmg cgi pwc samsung speakup tsystems upc vodafone cisco voiceworks orangebusinessservices bt

Custom Magazines


Channel BV, uitgever van onder andere het management tijdschrift ICT Update helpt marktpartijen om op effectieve wijze directies te bereiken met relevante bedrijfsinformatie. Channel BV biedt hiervoor een brede reeks diensten en productvormen. Variërende van traditionele relatiemagazines tot e-zines, websites, evenementen en e-mail nieuwsbrieven.

Meer informatie over een eigen magazine?