Terug naar het overzicht

Nortel deelt miljoenenbonussen uit

Geplaatst op: 09-03-2010 door Paul Teixeira

Een lastig verhaal. Nortel, de Canadese telecomfabrikant die sinds januari 2009 in een vergaande staat van ontbinding verkeert, heeft onlangs toestemming van een Amerikaanse rechter gekregen om maar liefst 97 miljoen dollar aan bonussen uit te keren. De gelukkige ontvangers zijn werknemers die bereid zijn om het bedrijf letterlijk ten grave te dragen. Met andere woorden: een douceurtje voor het verlenen van stervensbegeleiding.

Ik heb het bericht met gemengde gevoelens gelezen. Aan de ene kant is het prijzenswaardig als werknemers, het topmanagement incluis, loyaal blijven tot aan het bittere eind. In het geval van Nortel wordt dat het faillissement van het bedrijf. Daar mag je ze, zeker gezien het feit dat hun aller dienstverband eindig is, een extraatje voor geven. Een applausje dus voor de 1.475 gelukkige ontvangers van de euthanasie-bonus!

Maar 97 miljoen dollar is wel erg veel geld. Zeker als de onderneming in kwestie al meer dan een jaar afstevent op een faillissement en nagenoeg alleen door middel van het verkopen van de diverse bedrijfsonderdelen de broodnodige geldstromen weet te genereren. Daarbij komt het bij mij in ieder geval vreemd over dat drie topmanagers van de noodlijdende fabrikant er in totaal 7 miljoen dollar beter van worden. Het lijkt een buitensporig hoge beloning bovenop hun toch al niet al te krappe salaris. In feite zijn zij niets anders dan veilingmeesters die per opbod de kroonjuwelen van de onderneming aan de man of vrouw proberen te brengen. Voor een vast salaris en een riante extra vergoeding.

Gezien de nog immer actuele discussie over de beloning van topmanagers is het extraatje voor de Canadese veilingmeesters op zijn minst opmerkelijk te noemen. Ben ik nu onverhoopt een Nederlandse Calvinist geworden? Is het domweg de kift (wie wil er geen miljoenen verdienen door op je gemak een bedrijf de ondergang in te helpen)? Of schuilt er toch nog wat in mijn bedenkingen over het beloningsbeleid van Nortel?

Ik bied mij in ieder geval bij deze aan om tegen betaling van een paar miljoen dollar de veilingshamer ter hand te nemen. Even een korte cursus bij veilinghuis Christies en ook ik zal de nog resterende onderdelen van Nortel met veel verve en overgave aan de hoogste biedende kunnen slijten. Eenmaal, andermaal: verkocht!

 

 

  • Plaats een reactie
dimension-data accenture colt employu ibm kpmg cgi pwc samsung speakup tsystems upc vodafone cisco voiceworks orangebusinessservices bt

Custom Magazines


Channel BV, uitgever van onder andere het management tijdschrift ICT Update helpt marktpartijen om op effectieve wijze directies te bereiken met relevante bedrijfsinformatie. Channel BV biedt hiervoor een brede reeks diensten en productvormen. Variërende van traditionele relatiemagazines tot e-zines, websites, evenementen en e-mail nieuwsbrieven.

Meer informatie over een eigen magazine?